Fra redaktørene: Erlend Hem

Det er farlig å leve

408

Michael 2022; 19: 408.

«Både i medisinen og livet elles brukes omgrepet risiko om vidt ulike fenomen, frå den psykologiske risikoen ved å opne seg for andre menneske til risiko for framtidig sjukdom og død», skrev allmennlegen John Nessa i 2000 (1). Noen sider av den mangfoldige termen risiko presenteres i et knippe bokomtaler i dette nummeret av Michael.

To av bøkene er skrevet av forfattere ved Universitetet i Stavanger. Urolige tider og dramatiske hendelser gjør at interessen for et fagfelt som risikostyring og samfunnssikkerhet øker. Universitetet i Stavanger er størst i Norge på dette området med 60 forskere og 300 studenter (2). Etter pandemi, krig i Ukraina og sabotasje mot gassrørledninger i Østersjøen har interessen for fagmiljøet eksplodert. Det er derfor ekstra nedslående å lese Geir Sverre Brauts konklusjon i anmeldelsen av ei bok om risikoanalyse: «Vi i helsetenesta ligg eit kvart hundreår bak fleire andre samfunnssektorar i risikostyringa vår.»

Litteratur

  1. Nessa J. Si scientia, unde malum? Eit essay om risiko. I: Swensen E, red. Diagnose: Risiko. Oslo: Universitetsforlaget, 2000: 17–26.

  2. Mikkelen M. Satset stort på fagfeltet samfunnssikkerhet – nå har interessen eksplodert. Khrono 4.10.2022. Satset stort på fagfeltet samfunnssikkerhet — nå har interessen eksplodert (www.khrono.no)

Erlend Hem

Erlend Hem er professor ved Universitetet i Oslo, instituttsjef ved Legeforskningsinstituttet og redaktør i Michael.